Min kakadue er en Hvit toppet (Cacatua alba)(en.Umbrella cockatoo), som heter Jaco. Han er tretten år gammel og bor i Oslo, jeg har hatt ham i sju år. Jeg kjøpte ham etter å ha sett en annonse i avisa, eieren hans kunne ikke ha ham lenger. Det tok ikke lang tid før Jaco og jeg ble venner. Kakaduer er veldig kosete fugler. Han ville bli klødd hele tiden, spesielt under vingene og i nakken. Han liker fortsatt å bli klødd i timevis hvis jeg har tid. (De fleste kakaduer gjør det).

Mating
Den forrige eieren, som bare hadde Jaco i seks måneder, fortalte meg at han bare fikk solsikke frø og et par druer hver dag. Det er ikke en sunn diett for en kakadue, så jeg tok ham med til en veterinær som er spesialist på fugler. Veterinæren sa at han så frisk ut, men at han var litt tynn. Han foreslo at jeg skulle prøve å gi ham tørr-fôr for papegøyer og masse forskjellig frukt og grønnsaker. Han rørte aldri tørr-fôret. Jeg prøvde å blande det med frøene hans, gi ham bare tørr-fôr, dyppe det i appelsin juice eller vann, få ham til å spise det fra munnen min (fugler elsker det), men han spiste sjelden noe av det. Så jeg måtte gi ham frø, selvfølgelig ga jeg ham en papegøye miks som inneholder flere forskjellige frø. Jeg sørget også for at han fikk frukt og grønnsaker hver dag. Jaco spiser i epletreet (2257 bytes)Til å begynne med rørte han ikke noe særlig av det, men etter hvert begynte han å spise noe av det. Jeg brukte mye tid på å vise ham at dette var mat og egentlig ganske godt. Jeg gir ham druer også, men han rører dem fortsatt ikke. Hans favoritter i dag er, appelsiner, mais på boks og mango. Han spiser masse annet også, blåbær, epler, pærer, agurk og granateple for å nevne noe. Han spiser aldri tomater og selvfølgelig gir jeg ham ikke avokado siden de er giftige for fugler. Noen ganger gir jeg ham godter som han liker. En liten bit kjøtt, spagetti, kokt potet, kokt fisk, tortilla chips og brød for å nevne noe. Jeg gir ham aldri mye av noen av disse tingene fordi de ikke er sunne for ham eller rett og slett fordi han ikke spiser noe særlig av det. En gang ga jeg ham reker. Han likte dem, han renset dem til og med selv. Men avføringen hans dagen etter luktet råtne reker, så det gir jeg ham ikke igjen.

Bading
Da jeg fikk Jaco, så han ut som om han ikke hadde dusjet på lang tid. Jeg prøvde å dusje ham med en blomster sprøyte fylt med lunket vann, men han var redd for sprøyta. Men han likte å bli med meg på badet når jeg dusjet, så jeg satt ham på en stol ved siden av meg. Selvfølgelig sprutet noe av vannet som traff meg, på ham og han likte det. Da begynte jeg å dusje ham ved å sette en stol i dusjen, og dusje ham ved å holde dusj hodet opp ned over ham så vannet regnet ned over ham. Han elsket det. Nå dusjer han flere ganger i uka og fjærene hans ser kjempe fine ut.

Utendørs
Jaco elsker å bli med meg utendørs. Dessverre er vintrene i Norge lange og kalde, så han kan bare være ute om sommeren og på varme vår og høst dager. Jeg har hatt ham ute mens det fortsatt er snø på bakken, Påske i ett epletre (4211 bytes)men bare når det er varmt vær og sol.  Vanligvis får jeg veterinæren til å vinge klippe ham hver vår. Jeg ber ham om å ikke klippe av flere enn 6-8 fjær på hver vinge. Grunnen til at jeg ikke vil at han skal klippe av flere fjær er at det ikke er nødvendig og at jeg vil at Jaco skal kunne fly lite grann. Med seks avklipte fjær vil han kunne fly litt, men han har ikke nok løft til å fly opp i høye trær og hus, eller langt vekk. En annen grunn til at jeg ikke klipper av flere fjær er at jeg vil at han skal kunne flakse vekk fra eventuelle farer. (Jeg innbiller meg at han kan det.) Bare husk at noen av fjærene vokser tilbake over sommeren og det samme gjør hans fly egenskaper. Jeg har hatt ham ute flere ganger uten å vinge klippe ham også, han stikker ikke av. Men det er ganske frustrerende å klatre opp i høye trær for å hente ham når han ble redd for noe eller ville ha bedre oversikt. Han er ikke vant til høye trær og er redd for å fly eller klatre ned, så jeg må hente ham ned. (Som om jeg ikke er redd når jeg er i toppen av et høyt tre.)

Buret
Jaco's hjem er et 160x90x60 cm stort bur. Det er stort nok for ham å bo i og lite nok til å passe inn hjemme hos meg. I bunnen av buret har jeg et tynt lage med fugle sand. Han tilbringer mye tid med å rote rundt i sanden og flisene fra pinnene jeg gir ham til å gnage på. Noen ganger kan han gnage i stykker en 50 cm lang og 5 cm tykk pinne på en dag eller to, da kan det se ut som en fyrstikk fabrikk der nede. Sitte pinnene til buret hans henter jeg i skogen selv. Jeg forsøker å finne et lite, ganske rett tre som er 4-7 cm tykt. Dette jeg sager til så det passer som pinner i buret hans. Før jeg setter dem inn i buret hans pleier jeg å skylle dem under rennende vann. Vanligvis så tar det bare et par dager før han har gnagd barken av alle og revet ned de nederste pinnene. Til å begynne med pleide jeg å lage eller kjøpe små tre leker til ham, men jeg fant fort ut at pinnene var bra nok for ham. Han lot lekene henge, men rev ned noen sitte pinner og gnagde dem til fliser. På døra til buret har jeg en hengelås. Ikke fordi jeg er redd for at noen skal stjele ham, men fordi at det er den eneste låsen som holder han i buret.

Sist oppdatert 10 Sep 2002.


Hjem Tilbake ] Kakadue Hjemmeside ] [ Min Kakadue ] Bilder ] Hvit Toppet Kakadue ]