Hvit toppet Kakadue
(Cacatua alba)
(Cacatua alba)
(Umbrella Cockatoo)


Slekt: Cacatua
Alle de elleve artene av hvite kakaduer tilhører denne slekten. De består av: Cacatua alba (Hvit-toppet Kakadue), c. ducorpsii (Ducorps's Kakadue), c. galerita (Stor Gul-toppet Kakadue), c. goffini (Goffin's Kakadue), c. haematuropygia (Rød-kinnet Kakadue), c. leadbeateri (Inka Kakadue), c. moluccensis (Molukk Kakadue), c. ophthalmica (Blåøyd Kakadue),c. sanguinea (Liten Corrella), c. sulphurea (Liten Gul-toppet Kakadue) og  c. tenuirostris (Lang-nebbet Corella).

Hvit toppet kakadue (2756 bytes)Beskrivelse:
Størrelse, 40-45 cm. Fjærdrakt, hvit, med stor, helt hvit krest (topp). Kort hale. Hale og vingefjær er gule på undersiden. Sorte øyne, med blå-hvit, bar ring rundt øynene. Sorte føtter og nebb, som ser grå ut om de ikke er våte p.g.a. at støvet som beskytter fjærene smitter av. Iris er sort på hanner, brun på hunner. Hunner har også vanligvis mindre hode og nebb.

Livet i vill tilstand:
Klikk for å se kartet i full størrelseUtbredelse: Sentrale og nordlige Molukkene, øyene Obi, Batjan, Halmahera, Ternate og Tidore.

På grunn av at området til disse kakaduene er veldig avsides beliggende er det ikke så mye man vet om deres liv i frihet. De er vanligvis observert i små grupper eller i par og skal ikke være sjeldne å se. På grunn av deres høye rop og siden de skriker når de flyr kan de oppdages på lang avstand. Når de leter etter mat mellom greinene i de høye trærne, spiser de hovedsakelig frukt bær og nøtter. Den imponerende kresten (toppen) blir løftet når fuglen blir skremt eller umiddelbart etter landing. Med kresten maksimalt hevet, nakke fjærene stående opp og vingene løftet, ser kakaduen mye større og ganske imponerende ut. Kresten har også en viktig signaleffekt under paringsleker. Med kresten oppe og vingene hevet danser hannen rundt hunnen med hoppende bevegelser ledsaget av svake rop og klikking (smatting) med nebbet. De legger vanligvis to egg som blir ruget av både hunnen og hannen i tjue-ni dager. Det stabile klimaet i leve området til Hvit-toppede Kakaduer tyder på at de formerer seg hele året. Dette stemmer med observasjoner som er gjort i fangenskap.

Sist oppdatert 10 Sep 2002.


Hjem Tilbake ] Kakadue Hjemmeside ] Min Kakadue ] Bilder ] [ Hvit Toppet Kakadue ]